Kariboe * Brave Inter-planetair bestandssysteem * Een andere wind * Het gezicht van Trump

Kariboe

De Kariboes zijn blij met het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Biden. Hij plant namelijk het opnieuw invoeren van het moratorium op olie en gaswinning in het beschermd natuurgebied in het noordoosten van Alaska. Sinds je jaren 50 wordt al gewerkt aan het vrijwaren van dit ongerepte gebied, en dat werd alleen in gevaar gebracht door gelobbie van de olie-industrie met voorstanders als George W Bush.
Kariboes of rendieren zijn hertachtigen waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. In dat Arctic National Wildlife Refuge wonen ook Eskimo’s, ijsberen, wolven, adelaars en trekvogels. Het gebied ligt midden op de grens met Canada, en ook aan die kant is het een beschermd natuurgebied.

Brave Inter-planetair bestandssysteem

IPFS of InterPlanetary File System is geen science fiction; het is een peer-to-peer protocol in de familie van BitTorrent, en het is ontwikkeld om te werken als niet-centrale opslag van computergegevens. Gebruikers van het systeem kunnen hun data spreiden over veel andere systemen, honderden, zelfs duizenden andere computers. Als een gebruiker de data opvraagt, komt die van de dichtstbijzijnde opslag. Het systeem heeft een eigen protocol, ipfs, en dat wordt gebruikt door het bestandssysteem van de gebruiker, om die bestanden te bereiken.
En nu is er ook een browser die het ipfs protocol aankan: Brave.
Een van de doelen is om aan gegevens te kunnen via een andere weg dan de centrale servers die bekend zijn. Wikipedia heeft bijvoorbeeld ipfs versies, om informatie langs andere wegen te verspreiden en bv nationale censuur te omzeilen. De stichter van Brave is er fier op om te helpen aan het transparanter en meer gedecentraliseerd maken van het web. Brave kon ook al om met het Tor netwerk en het Onion protocol, bekend van de wikileaks verhalen. Brave, opgestart als de browser met de meer anonieme advertenties, zou eind vorig jaar twintig miljoen gebruikers gehad hebben. Ze zouden daarmee aan de hielen van Firefox krabben, dat tien keer meer gebruikers heeft, maar vroeger nog veel groter was, zo hadden ze goed tien jaar geleden een vierde van de markt, maar ondertussen zijn de smartphones misschien het belangrijkste platform geworden, en daar staat meestal android met Chrome op, en die heeft nu meer dan 50 procent.

Een andere wind

De inbraak bij Solarwinds uit Texas blijft nog nazinderen, omdat de computerinbrekers via de software die dat bedrijf maakt, binnengeraakte in ondermeer overheidsdiensten in de VS. Nu maakt een ander softwarebedrijf, FireEye inc, een bedrijf uit Californië, er gebruik van om zijn eigen diensten aan te bieden om de schade van de Solarwinds hack in te dijken. Ze publiceerden een tool op github: Mandiant Azure AD Investigator, om de getroffen Microsoft 365 servers te controleren, op zoek naar indicaties van een gelijkaardige inbraak en mogelijk aanwezige achterpoortjes door de inbrekers geïnstalleerd om nadien terug binnen te geraken.
Nu maar hopen dat de computerinbrekers niet binnen geraken bij FireEye. FireEye is een bedrijf dat op de Nasdaq genoteerd is, en dus meer verantwoording moet afleggen dan een prive bedrijf. FireEye werd opgericht door een vroegere netwerkspecialist van Sun Microsystems die op het MIT gestudeerd had. Na Sun startte hij klein in 2004, maar was zich bewust van de gevaren die op ons afkwamen, en ontwierp software en online tools om bedrijven te beschermen tegen malware. Hij gebruikte virtualisatie en maakte met een virtual execution engine een programma om netwerken op het moment zelf te volgen en om bedreigingen op te vangen op het moment dat ze zich voordoen. Hij dacht zelf vooral aan de basisinfrastructuur van het netwerk, overheden en financiële bedrijven. Hij zit nu dus goed bij het ministerie van Financiën waar de inbraak ondermeer plaatvond. Hoewel hij zelf niet meer aktief is binnen het bedrijf, hij gooide zich ondertussen op onderzoek naar zonne-energie en landbouw.

Het gezicht van Trump

Facebook is voorlopig niet van plan om mijnheer Donald Trump zijn Facebook speelgoed terug te geven. Zijn account werd geschorst voor onbepaalde tijd.

Facebook heeft trouwens zijn handen vol met zijn holdup op de gebruikersgegevens van WhatsApp. Dat krijgen ze niet overal goed verkocht. Voor Europa, met zijn strenge privacywetgeving om gebruikers te beschermen, heeft Facebook al een uitzondering gemaakt, en de Indische minister voor informaticazaken begrijpt niet waarom India dat ook niet zou kunnen krijgen.

Apple gooide de – bij Trump-aanhangers – populaire app Parler van zijn platform, en is voorlopig ook niet van plan om die terug te brengen. Althans zolang Parler zijn moderatie niet op punt heeft. De baas van Parler ging ondertussen op zoek naar een andere leverancier voor het hosten van zijn servers, en zou terechtgekomen zijn bij een hoster die al andere extreemrechtse diensten draait, zoals Gab, en ze zouden ook online bescherming gezocht hebben bij DDos-Guard, een Russisch bedrijf.

En hoe zit het ondertussen met de laptops die gestolen werden bij de bestorming van het capitool? Die beginnen op te duiken, zo is er een vrouw beschuldigd van het plannen van de diefstal van een laptop van Nancy Pelosi, met de bedoeling die nadien aan de Russen te verkopen. Dat was niet zo goed gelukt, want ze had een laptop van de conferenctiezaal meegepikt, en die diende enkel om slides te projecteren.

compiled by BCP v.0.5.4